Skip to main content
Protected by Copyscape

Kur duhet të shkoni tek Gjinekologu?Sigurisht që Gjinekologët janë mjekët e parë të cilët femrat nuk preferojnë t’i vizitojnë.

Vizita gjinekologjike shkakton emocion, frikë dhe ndjenjën e turpit tek femrat megjithëse mund të zgjasë shumë pak. Nuk duhet harruar se kontrolli gjinekologjik është një element i domosdoshëm për jetën e një femre. Me anë të këtij kontrolli diagnostikohen shumë sëmundje.
Me anë të kontrollit gjinekologjik mund të përcaktohen dhe diagnostikohen që në fazat e para kanceri i vaginës, qafës së mitrës, vezoreve. Infeksionet në qafën e mitrës mund të diagnostikohen dhe të kurohen pa u përkeqësuar.
Kur duhet të shkoni tek gjinekologu?
Çdo femër me një jetë aktive seksuale duhet të kontrollohet të paktën një here në vit tek gjinekologu edhe nëse nuk ka ndonjë ankesë apo shqetësim. Madje dhe vajzat e reja e kanë të domosdoshëm një kontroll tek gjinekologu sidomos gjatë periudhës së zhvillimit të organeve gjenitale dhe fillimit të ciklit menstrual.
Rastet kur duhet të kontaktoni gjinekologun:
Në rastet e mëposhtme duhet të vizitoheni menjëherë tek gjinekologu pa humbur kohë:
- nëse keni sekrecione me ngjyrë, erë të keqe, kruarje dhe skuqje
- cikël të çrregullt menstruacionesh , keni hemorragji të tepërt ose shumë pak, hemorragji edhe jashtë kohës së menstruacioneve
- nuk mbetesh shtatzënë edhe pse nuk mbrohesh
- keni hemorragji gjatë marrëdhënies ose pas saj
- keni fryrje në bark ose në organin seksual
- menstruacionet shoqërohen me dhimbje të forta barku, muskujve të trupit.
- nëse në trup shfaqen më shumë qime se normalisht, të ngjashme me të mashkullit dhe nëse nga majat e gjoksit rrjedh qumësht apo ndonjë lëng tjetër
- nëse planifikon një shtatzëni më pare duhet të kontrollohet tek gjinekologu nëse ka apo jo ndonjë problem
Çfarë bëhet gjatë vizitës gjinekologjike?
Në fillim analizohet organi gjenital i femrës nga ana e jashtme. Në këtë rast analizohet nëse ka ndonjë fryrje të pazakontë, sekrecione, skuqje. Më pas me anë të mjetit të quajtur speculum analizohet qafa e mitrës dhe vagina. Këtu shikohet dhe analizohen dëmtimet, anomalitë ose sekrecionet. Sekrecionet mund të analizohen me anë të mikroskopit dhe kur shihet ndonjë problem të bëhet biopsi.
Dhe në fund bëhet kontrolli me dorë. Gjatë këtij kontrolli njëra dorë (zakonisht e djathta) vendoset mbi vagine ndërsa tjetra ushtron presion mbi bark për të pare organet e brendshme gjenitale.
A e zëvendëson ekoja gjinekologjike kontrollin gjinekologjik?
Kontrolli gjinekologjik është i domosdoshëm. Çdo etapë është e nevojshme për atë më vonë. Megjithëse ekoja mund të na japë një informacion të caktuar ajo nuk është e mjaftueshme. Ekoja është një mjet i pazëvendësueshëm për çdo gjinekolog. Të sëmurit duhet t’i bëhet një eko gjinekologjike edhe nëse nuk ka ndonjë shqetësim. Ekoja mund të bëhet nga rrugët vaginale ose abdominale.
A mund të bëhet kontroll gjinekologjik gjatë ciklit menstrual?
Nëse hemorragjia është problematike kontrolli është i nevojshëm. Është shumë e rëndësishme të përcaktohet burimi i hemorragjisë. Prandaj edhe gjatë kësaj periudhe mund të bëhet një kontroll i tillë. Testi “Smear” nuk mund të bëhet gjatë kësaj periudhe.


Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja sa dënohet shmangia nga tatimi

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia