Skip to main content
Protected by Copyscape

Dhembjet e qafësDhembjet e qafës janë ndër shqetësimet e shpeshta me të cilat përballemi gjatë përditshmërisë.
Qafa kryen aq shumë lëvizje, madje edhe kur flasim dhe ne nuk e vëmë re. Pas dhimbjeve të mesit, në vendin e dytë vijnë dhimbjet e qafës, të cilat ne i hasim më shpesh.

Nga se shkaktohen dhembjet e qafës ?

·         Mbajtja e çantave të rënda
·         Distonia Cervikale
·         Spondiloza Cervikale
·         Mbajtja e telefonit mes qafës dhe shpatullës
·         Stresi emocional
·         Fibromialgjia
·         Hernia diskale
·         Meningjiti
·         Tendosja e muskujve
·         Osteoartriti
·         Qëndrimi i gabuar
·         Artriti reumatoid
·         Stenoza spinale
·         Sindroma e përkohshme mandibululare

Shkaktari më i shpeshtë i dhimbjes së qafës është spondiloza
Spondiloza cervikale është sëmundje degjenerative e unazave të qafës që ndryshe njihet edhe si osteoartritis i cili shkakton ndryshim të hapsirës në mes të unazave dhe formimin e disa zgjatimeve eshtërore në nyje(osteofite).Gjat kohes këto ndryshime mund të shkaktojn komprimim(shtypje)të nervave dhe të eneve te gjakut që mund të rezultojnë me paaftesi funksionale.

SIMTOMAT:
- DHIMBJE NË QAFË
- KOKËDHIMBJE
- MARRAMENDJE
- DHIMBJE NË KRAH DHE PËRGJAT DUARVE
- NDJESI SHPIMI DHE MPIRJE
- SHTANGIM DHE KUFIZIM I LËVIZJEVE TË   QAFËS
- HUMBJE E ORIENTIMIT HAPËSINOR ETJ.

Ndonjëherë mund të kemi edhe herni diskale.
Deri te hernia diskale vie kur struktura kërcore mes dy vertebrave e cila shërben si “jastëk”, fillon të dëmtohet dhe rrëshqet nga vendi duke shtypur nervat që dalin nga kurrizi.
Varësisht nga nervi i ndrydhur shfaqen edhe dhembjet në duar apo qafë.
Kur kjo rrëshqitje e diskut ndrydh palcën e kurrizit, atëherë simptomat janë më të rënda deri te paraliza. Manifestohet me dhimbje të forta dhe lëvizshmëri të kufizuar, apo dobësim të forcës muskulore. Dhimbja vjen papritur dhe largohet papritur.

Ngushtimi i kanalit të shtyllës kurrizore

Mjaft serioz është edhe ngushtimi i kanalit të shtyllës kurrizore në zonën e qafës, të belit, por edhe në zona të tjera. Është një problem që rrallë ndodh tek moshat e reja (nën 50 vjeç) dhe kur ndodh është rezultat i LËNDIMEVE ose TRAUMAVE të ndryshme. Kjo vjen më shpesh si rezultat i degjenerimit të vertebrave me rritjen e moshës (procesi fiziologjik i plakjes).

Ngushtimi (ose stenoza) është një problem mjaft serioz dhe dhimbja është vetëm një nga simptomat. Mund të ndjeni dobësi, mpirje duarsh, këmbësh, çrregullime të ekuilibrit. Në këto raste, kirurgjia është alternativa më e mirë.

Meningjiti

Meningjiti është një inflamacion i indit të hollë që rrethon trurin dhe palcën kurrizore. Te njerëzit që kanë meningjit kemi kto simtoma: Ethet dhe dhimbja e kokës, shpesh, shoqërohet edhe me dhimbje të qafës, Temperaturë te lartë.

Tumoret e shtyllës kurrizore

Nuk duhet të lëmë pa përmendur edhe tumoret e shtyllës kurrizore, të cilat japin dhimbje të forta të qafës dhe të kokës (në varësi të vendit të lokalizuar), si rezultat i shtypjes (komprimimit) të fijeve nervore te palcës së kurrizit.

Fibromyalgia

Është një sindromë karakteristika kryesore e të cilit është dhimbja kronike. Dhimbja shpesh ndihet në të gjithë trupin, në muskuj, tendona dhe inde të buta. Njerëzit me fibromialgi shpesh përjetojnë lodhje në ditë, të cilat mund të jenë të rënda, si dhe depresioni, ankthi dhe problemet e kujtesës. Gratë e moshës 20-50 janë në rrezikun më të lartë për fibromialgji. Meshkujt zhvillojnë fibromialgji, por gratë janë më shumë se 10 herë sa ka gjasa që meshkujt të zhvillojnë sindromën.

TERAPIA FIZIKALE:

- Mundëson lirimin e spazmit dhe tendosjet muskulare,eliminimin e dhimbjës, rikthimin e amplitudës së levizjes,rikthimin e funksionalitetit të nervave,rikthimin e forces muskulare si dhe rikthimin e aftësive për kryerjen e aktiviteteve të përditeshme jetësore.
Fizioterapeut Armend ELEZI  045-620-918📞

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Kirurgët nuk e ndalin grevën por e pezullojnë deri në muajin maj

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia