Skip to main content
Protected by Copyscape

Duhani dhe shikimiAi dobëson aftësinë për të diskriminuar mirë kundër kontrasteve dhe ngjyrave
Të pish më shumë se 20 cigare në ditë mund të dëmtojë edhe sytë, ashtu edhe shëndetin e zemrës dhe të mushkërive. Në veçanti, aftësia për të diskriminuar mirë kundër kontrasteve dhe ngjyrave është dobësuar. Kjo është zbuluar nga hulumtimi nga Universiteti Rutgers, i botuar në Kërkimin e Psikiatrisë.

Për studimin janë analizuar 71 njerëz të shëndetshëm, 8 të cilët kanë tymosur shumë pak (më pak se 15 cigare në jetën e tyre) dhe 63 që kanë tymosur më shumë se 20 cigare në ditë, kanë pasur varësi nga nikotina dhe nuk kanë treguar shenja se duan të lënë. Pjesëmarrësit ishin midis 25 dhe 45 vjeç dhe kishin një pamje normale ose korrekte të normës.
Hulumtuesit shqyrtuan se si ata diskriminonin nivelet e kontrastit (dallimet delikate në mbrojtje nga drita) dhe ngjyrat që qëndronin në 149 centimetra nga një monitor i tubave me rreze katodë prej 19 inç që u tregonte atyre stimuj.

Rezultatet treguan ndryshime të rëndësishme te duhanpirësit në lidhje me vizionin me ngjyrë të kuqe-jeshile dhe blu-verdhë, që sugjeron se konsumi i substancave me kemikale neurotoksike, të tilla si ato të përmbajtura në cigare, mund të shkaktojë një humbje të përgjithshme të vizionit me ngjyra. Hulumtimi gjithashtu tregon se duhanpirësit e rëndë kanë një aftësi të kufizuar për të diskriminuar kontrastet dhe ngjyrat në krahasim me joduhanpirësit.

Tashmë studimet e mëparshme kanë treguar pirjen e duhanit si një faktor që rrit rreziqet për shikimin, veçanërisht rritjen e shanseve të zhvillimit të degjenerimit makular të moshës.
Megjithëse hulumtimi nuk siguron një shpjegim fiziologjik për rezultatet, skuadra e studiuesve që e zhvilluan atë thotë se që kur nikotina dhe pirja e duhanit dëmtojnë sistemin e enëve të gjakut, studimi sugjeron që enët e gjakut dhe neuronet në retinë gjithashtu dëmtohen.

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia