Skip to main content
Protected by Copyscape

Mungesa e vitaminës D është shumë e përhapur dhe shumë e rrezikshme
Blerina Bombaj, dietologe
Ndërkohë që vitamina D po pakësohet, sëmundjet e rrezikshme po shtohen.
Kjo vitaminë i referohet një sërë përbërësish dhe klasifikohet si vitaminë (që tretet në yndyrë) dhe si hormone. Forma fisiologjikisht aktive e saj quhet “kalsitriol”, e cila është edhe forma hormonale e kësaj vitamine. Rrezet ultra violet te diellit, nxisin një proces që kthen substancën 7-dehidrokolesterol që gjendet në lëkurën tonë, në pro-vitaminen “cholecalciferol” ose ndryshe D3. Pro-vitamina D3 kthehet nga mëlçia dhe veshkat ne hormonin e shumëpërfolur së fundmi – “kalsitriol” (1,25-dihydrocholecalsiferol).
Suplementet ushqimor përmbajnë formën D2 ose D3. Ajo me e preferuara është forma D3, pasi ka efekt më të kënaqshëm në rritjen e vitaminës D në gjak.
Sa vitaminë D duhet të marrim në ditë?
 • Bebet deri 1 vjeç: 400IU (ose 10mikrogram)/ditë
 • Nga 1 deri në 70 vjeç: 600IU ose 15mikorgram/ditë
Nivelet e vitaminës D në organizëm
 • Mungesë: <12ng/ml (mund të çojë në rakitizem fëmijët e vegjël dhe në zbutje të kockave në të rritur).
 • Pamjaftueshmëri: >12 – 19ng/ml (e pamjaftueshme për mirëmbajtjen e kockave dhe shëndetin në përgjithësi).
 • E mjaftueshme: >20 – 49ng/ml (e mjaftueshme për mirëmbajtjen e kockave dhe shëndetin në përgjithësi).
 • Ndoshta e dëmshme: >70ng/ml
Përse duhet ta merrni seriozisht mungesën e vitaminës D?
 1. Pjesa me e madhe e indeve dhe qelizave të trupit të njeriut, kanë receptore për vitaminën D, dhe midis 200 – 2000gene kontrollohen prej saj. Ajo luan një rol kyç në ndërtimin e kockave dhe metabolizmin e tyre. Ajo është e përfshirë në metabolizmin e muskujve dhe mungesa e saj është lidhur me sëmundje të zemrës, hipertension, skleroze multipla, artrit, infeksione, autizëm dhe disa lloje kanceri. Sipas analizave të kërkimeve shkencore, marrja e vitaminës D me suplement mund të ulë vdekshmërinë.
 2. Vitamina D mund të pengojë shtimin e pakontrolluar të qelizave, kështu që një mungesë e saj mund të çojë në shtim të padëshirueshëm, një karakteristik kyçe e rritjeve kanceroze. Disa shkencëtarë kane vërejtur se mbi 17 tipe kanceri janë sensitive ndaj vitaminës D. Studimet kane treguar se doza 1400 – 1500mg Kalcium + 1100IU vitaminë D në ditë me suplement, kanë rezultuar në ulje të ndjeshme të gjithfarë lloji kanceri, në gra pas menopauzës. Gjithashtu, ulje të rrezikshmërisë se kancerit të zorrës së trashe kanë gjetur studiues të tjerë me doza 1000-2000IU/dite vitaminë D.
 3. Mungesa e vitaminës D është konstatuar te rrisë shanset e infarktit te miokardit dhe vdekshmërisë nga sëmundje kardiovaskulare.
 4. Nivele të ulëta të vitaminës D janë lidhur me rezistencë ndaj insulinës dhe diabet, si dhe prodhim të lartë të “reninës” nga veshkat me pasojë rritje të mundshme të tensionit arterial.
 5. Nivelet e pamjaftueshme të vitaminës D në gjak mund të lidhen gjithashtu me shëndetin mendor duke rritur rrezikun e sëmundjes se Alcajmerit.
 6. Vitamina D forcon funksionin e qelizave imunitare duke parandaluar kështu sëmundjet autoimunitare që po bëhen gjithnjë e me te rrezikshme. Doza plotësuese me suplement, rreth 2000IU në ditë, mund të parandalojë ndjeshëm shfaqjen e diabetit tip 1, në fëmijë të predispozuar për këtë sëmundje autoimunitare.


Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Kirurgët nuk e ndalin grevën por e pezullojnë deri në muajin maj

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia