Skip to main content
Protected by Copyscape

Venat VarikozeVenat janë vaza me kapacitet te lartë që mbajnë më shumë se 70% te gjakut total të organizmit dhe e kthejnë atë nga periferia në zemër.
Venat në gjymtyrë ndahen në sipërfaqësore dhe të thella.
Vazat sipërfaqësore ndodhen nën lëkurë dhe drenojnë gjakun në vena me të thella të cilat kthejnë gjakun ne zemër.

Venat Varikoze janë zgjerime të venave sipërfaqësore që zakonisht shtrihen në gjymtyrët e poshtme. Shfaqen te enjtura në formë te përdredhur dhe në ngjyrë të kaltër në blu apo lejla.
Rol të rëndësishëm luan:
-predispozita gjenetike
-gjinia ( prek rreth 3 herë më shumë femrat se meshkujt)
-mosha (e madhe)
-pesha  (obeziteti)
-stili sedentar i jetesës apo të qëndruarit e ekzagjëruar ne këmbë për arsye të ndryshme
-shtatzania etj.

Vena që preket më shumë është Vena Saphena Magna e këmbëve dhe degët e saj.
Ndodh nga dëmtime të valvulave venoze që ndihmojnë në kthimin e gjakut në zemër duke e grumbulluar gjakun në vena, apo nga dëmtimi i murit të brendshëm te vazave.

Venat Varikoze i ndajmë në dy lloje:
a- Primare: i gjejmë kryesisht në sistemin sipërfaqësor dhe ndikohen nga shumë faktorë si obeziteti, shtatzania, apo qëndrimet e gjata në këmbë si pasojë e rritjes së presionit të brendshëm venoz dhe dobësimit të murit te vazave venoze.
b- Sekondare: në rast kur shkaktar bëhet staza e gjakut në venat e thella dhe çon në shtim volumit të gjakut në sistemin sipërfaqësor të vazave venoze.
Shenjat që shfaqen në këto raste janë:
-dhimbje
-ndjenjë rëndimi
-ndjenjë presioni pas një të qëndruare të gjatë në këmbë
- mpirje
-shpeshherë edhe enjtje apo irritime të lëkurës te lokalizuar rreth kyçit te këmbës.

Venat Varikoze zakonisht trajtohen në mënyrë konservative duke u munduar për reduktimin e presionit te brendshëm venoz.
Personat që vuajnë duhet të:
- mundohen te ushtrohen kur kanë mundësi por ama të shmangin qëndrimet e gjata në këmbë gjatë ditës pasi kjo acaron në shumë venat varikoze duke rritur presionin venoz
-rënia në peshë ne rastin e personave mbipeshë
- kur shtrihen në shpinë të ngrenë
 këmbët më lart se niveli i trupit dhe kur zakonisht rrijnë ndenjur të mundohen të mos kryqëzojnë këmbët
- gjithashtu të përdorin çorape elastike të posaçme që shiten në farmaci pasi ato ndiihmojnë në duke rregullimin e presionit hidrostatik venoz.

Komplikacion goxha i shprehur i venave varikoze te patrajtuara është tromboza e venave të thella si pasojë e stazës së gjakut në vena.

Sot ka mënyra të ndryshme të trajtimit të venave varikoze si:
-skleroterapia,
-terapia me lazer,
-radiofrekuenca
-metoda kirurgjikale.

Prandaj në cdo situatë është e rëndësishme konsulta me mjekun specialist të vazave të gjakut (angiolog).

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Kirurgët nuk e ndalin grevën por e pezullojnë deri në muajin maj

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia