Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr. Istref Plakolli: Sindroma Boerhave apo gjakderdhja e tmerrshme. Dr. Istref Plakolli: Sindroma Boerhave apo gjakderdhja e tmerrshme.

Është perforim i murit të ezofagut për shkak të rritjes së presionit intraezofageal në kombinim relativ me presionin negativ intertorakal me pasojë të vjellurash intenzive.

Pasojat e kësajë sindrome zakonisht reflektohen në murin e pasëm dhe anësorë të pjesës distale të ezofagut dhe po qe se nuk intervenohet shpejt prognoza është shumë e errët.
Quhet sindroma Boerhaave sepse i pari e ka përshkruar Herman Boerhaave pas vdekjes së admiralit Wassenaer në këto rrethana.

Është sinjifikante te moshat e reja që përdorin ushqim të shpejtë dhe njëkohësisht janë përdorues të mdhenjë të alkoolit.

Simptomatologjia-Dhembja retrosternale,dhembje e sipërme abdominale,gëlltitja e vështërsuar,frymëmarrje e shpejtuar,frymëzënje,cianozë,ethe dhe zhvillimi i shokut hypovolemik.Krepitacionet kanë rëndësi të madhe diagnostike,megjithatë herë herë mungojnë,por gjithsesi do të ketë efuzion pleural me dhembje zakonisht të projektuar në enën e majtë të gjoksit e që shpeshëherë lajthitë kardiologët për infarktim miokardial.

Patofiziologjia-Ruptura e ezofagut te sindrima Boerhaave vjen papritur si rritje e presionit brendaezofageal i prodhuar gjatë të vjellurave dhe si rezultat i inkordinimit neuromuskularë duke sjellur deri te dështimi i sfinkterit krikofaringeal.Ky nuk mund të relaksohet dhe presioni rritet edhe me tutje deri në shkaktim të rupturës.Sidoqoftë sindroma ndërlidhet me ushqim ekscesiv dhe konsumim alkooli.

Gjakderdhja e tmerrshme në mediastinum zakonisht jep mediastinit dhe sepsë, ku me përmbajtjen e lukthit bëhet edhe më e komplikuar.Pra dalja e materialit të lukthit në ezofagun e pa relaksuar kundrejt gllotisit të mbyllur bënë që të shqyhet muri i ezofagut.

Diagnoza-Te kjo sindromë diagnoza bazohet me radiografi gjoksi dhe tomografi të kompjuterizuar.Zakonisht pas disa orëve nativi ka pamjen e efuzionit pleural me ose pa pneumotorax.Edhe solucioni i kontrastit me barium është i një rëndësie të veqantë për diagnostifikim.

Diagnoza diferenciale-Infarkti miokardial,pankreatiti,abscesi i mushkrive,perikarditi,pneumotoraxi etj.

Nuk ka të dhëna se individ me rupturë të ezofagut kanë mbijetuar pa ndërhyrjen e shpejtë kirurgjikale.

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja sa dënohet shmangia nga tatimi

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia