Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr.Besnik Bicaj: Kanceri i zorrëve dhe trajtimi në KosovëKanceri është sëmundje që prek organe të ndryshme të trupit. Kirurgu abdominal është mjeku që është i thirrur për të trajtuar në mënyrë kirurgjikale llojet e kancereve që përfshijnë zonën e barkut.

Në këtë zonë kanceret më të shpeshta janë të lukthit, zorrës së trashë dhe zorrës dymbëdhjetëgishtore, pankreasit dhe organeve të tjera, thotë për KALLXO.com kirurgu abdominal Besnik Bicaj.

“Në bark kanceret më të shpeshta i kemi duke filluar nga lukthi, zorra e trashë, zorra dymbëdhjetëgishtore, pankreasi dhe organet e tjera. Prej këtyre organeve më së shpeshti kanceri paraqitet në zorrën e trashë ajo është përgjithësi më i shpeshtë, prej organeve të barkut e ka vendin e parë ndërsa te meshkujt vjen i renditur  si i treti pas kancerit të mushkërive dhe karcinomës së prostatës të gjitha këto kancere në mënyrë kirurgjike trajtohen në klinikën tonë”, tha Bicaj.
Sipas kirurgut Bicaj, këto kancere trajtohen nga kirurgët në Qendrën Klinikë Universitare të Kosovës dhe gjithmonë për ata lehtësohet puna kur pacienti vjen në kohë.
“Zorra është një organ i cili është mjaftë i gjatë edhe pse karcinoma e zorrës së hollë është më e rrallë kurse ajo e  zorrës së trashë është më e shprehur, zorra e trashë ka 1 metër e 70 gjatësi karcinoma paraqitet në të gjitha pjesët e saj. Arsye patofiziologjike të saktë se përse paraqitet nuk e kemi po si duket zorra e trashë është pjesa ku mbeten mbetjet e ushqimit i cili nuk i duhet trupit të njeriut dhe është toksik dhe sigurisht ajo ndikon që ajo pjesë e zorrës të jetë më vulnerabile ndaj atyre toksinave që nuk i duhen organizmit dhe dalin në ambientin e jashtëm”, tha Bicaj.

Sipas doktorit pacienti duhet t’i kushtoj shumë rëndësi simptomave kur ato paraqiten, ndodhë që ato simptoma nuk kanë të bëjnë asgjë më kancerin, por sipas tij asnjëherë nuk është humbje një paraqitje apo kontroll te mjeku.

“Gjëja më e rëndësishme  për me luftu një kancer të zorrës së trashë si duhet është koha kur të lajmërohemi te mjeku, pra parandalimi dhe diagnostikimi i hershëm simptomat e paraqitjes së kancerit të zorrës së trashë janë të përgjithshme nuk ka simptoma specifike edhe nëse themi se është gjaku ajo është simptomë e vonshme mirëpo mundet me u paraqit në 99.9 përqind të rasteve për arsye që nuk kanë të bëjnë me kancerit. Mirëpo ajo është simptomë që patjetër duhet me u lajmëru te mjeku dhe me bërë kolonoskopi- incizim të zorrës së trashë, rastet tjera janë kur kemi herë barkëqitje, herë kapsllëk, simptomat janë të ndryshme: fryerja, humbja e oreksit, çrregullimi i lirimit të gazrave janë të përgjithshme jo specifike”.

Doktori thotë se me gjithë këto simptoma mund të jetë ndonjë polip i formuar në zorrë që me një intervenim të thjeshtë largohet.

“Kur pacientët paraqiten në kohë suksesi është shumë i madh, është punë ekipore që bëhet nga mjeku që e diagnostikon sëmundjen, është punë e patologut, është punë e jona edhe e onkologut në një shtet normal kjo është punë edhe e sociologut dhe psikologut poenta është që sa më herët zbulohet mundësia e shërimit është më e madhe sa më herët që pacienti kalon në ushqim sa më natyral mundësia e shërimit është më e madhe dhe mundësia e mos-përsëritjes së sëmundjes është më e madhe, ju bëjë apel të cilët kanë pasur ndonjëherë gjakderdhje nga zorra e trashë nuk do të thotë se ka kancer por është mirë që të kontrollohet sepse nëse del që është kancer gjasat për shërim janë shumë të mëdha, karcinoma e zorrës së trashë është e shërueshme veç duhet me u zbulu herët”.


Sipas doktor Bicajt stili i jetës dalja në natyrë, ushqimi i shëndetshëm janë faktorë shumë të rëndësishëm për parandalimin e sëmundjeve të tilla.
Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Kirurgët nuk e ndalin grevën por e pezullojnë deri në muajin maj

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia