Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr.Fatmir Salihu: Kolikat infantile

Kolikat infantile, Sherimi i kolikave infantile, Barnat per kolike infantile, Etiologjia kolikat infantileShkruan: Dr.Fatmir Salihu - Specialist i Mjekësisë Familjare

Është një dukuri që shfaqet te foshnjat që karakterizohet me periudha të rregullta të vajtimit dhe ngacmueshmërisë së pashpjegueshme, zakonisht në pasditen e vonë dhe në mbrëmje, sidomos ndërmjet moshës 2 dhe 16 javësh. Nuk mund të identifikohet asnjë shkak i dhimbjes abdominale dhe zgjatë për një periudhë prej 3 javëve. Është mjaft e shpeshtë dhe shfaqet në një të treten e foshnjave.

Etiologjia nuk është e njohur, por më parë kanë ekzistuar disa teori të popullarizuara mbi “nënën anksioze” ose “stimulimit të tepruar”, të cilat nuk janë vërtetuar me kërkime bashkëkohore klinike të sjelljes prindërore.

Pasi që shkaku nuk dihet, as terapi kauzale nuk ekziston. Qëndrimi empatik i mjekut, largimi i ndjenjës së fajësisë së nënës, bindja e prindërve që foshnja përndryshe është e shëndoshë dhe se kjo gjendje është kalimtare, janë elementet më të rëndësishme për prindërit e frustruar.

Karakteristikat klinike

• Foshnjat ndërmjet 2 dhe 16 javësh
• Të qara të prolonguara - të paktën 3 orë
• Shfaqet të paktën 3 ditë në javë
• Të qarit  gjatë pasdites së vonë dhe herët në mbrëmje
• Fëmija i mbledhë këmbët dhe i shtrëngon grushtet ngjashëm sikur te dhimbja e stomakut
• Ekzaminim normal fizik

Menaxhimi:

Siguroni dhe shpjegoni prindërve. Këshillojini ata:
• Përdorni butësinë (si p.sh. ndriçimi i lehtë ku fëmija qëndron, muzika e lehtë, të folurit e butë),
• Shmangni lëvizjet e shpejta që mund të befasojnë foshnjën.
• Sigurohuni që foshnja nuk është e uritur – të ushqyerit e mangët mund ta bëjë fëmijën të uritur.
• Nëse foshnja ushqehet me gji, të kullohet paraqumështi (foremilk) i lëngshëm para se foshnja të vendoset në gji.
• Siguroni mjaft kontakt të butë fizik.
• Përqafoni dhe mbani fëmijën përreth (p.sh. bëni një shëtitje rreth bllokut).
• Një pajisje mbajtëse e tillë si 'snuggly' ose 'Mei Tai Sling' (mbajtëse kanguri) është e përshtatshme që foshnja të shëtitet gjatë kohës kur qanë.
• Sigurohuni që nëna të pushojë  gjatë kësaj periudhe të vështirë.
• Mos u shqetësoni nëse foshnja qanë për 10 minuta ose pas 15 minutash pas provimit për ta qetësuar atë.
Barërat nuk rekomandohen në përgjithësi, por në disa raste janë të dobishme p.sh simetikon.

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Shqiptarja përfundon mjekësinë me notë 10, Gjermania do ta marrë në punë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Skandaloze: Injeksionet dhe infuzionet që shkruhen në Ordinanca private po administrohen në ambulanta shtetërore

Njihuni me shkencëtarin shqiptar të neurologjisë në SHBA

Keni variçe në këmbë? Përdorni këto metoda për uljen e tyre

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta

Të jesh mjek, mësues, profesor, gjykatës, inxhinier në Kosovën tonë!!!

Ja pse Vitamina B12 është e rëndësishme për organizmin tuaj!

Këtë vit do të hapen dy konkurse për specializime në QKUK

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta

Pacientët po shkojnë në Mjekësi Familjare jo për kontrollë por për Diklofen, Dexason dhe Diazepam

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Shqiptarja përfundon mjekësinë me notë 10, Gjermania do ta marrë në punë

Mungesë e madhe e Specializantëve në QKUK

Kirurgu shqiptar ndër 100 Kirurgët më të mirë të botës

Ja sa orë duhet të presin pacientët mjekun në vendet tjera në botë

Skandaloze: Injeksionet dhe infuzionet që shkruhen në Ordinanca private po administrohen në ambulanta shtetërore

Sjelljet e pacientëve në të shtetit dhe në privat

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë