Skip to main content
Protected by Copyscape

Ku po gabohet me Infermierinë e sotme

 Shkruan: Mcs. Babeta Rexhepi

Infermieria është një profesion shëndetësor i përqendruar në kujdesin shëndetësor të individëve, familjeve dhe komuniteteve.  Roli thelbësor i infermieres qëndron në ndihmën e individit, të sëmurë ose të shëndetshëm, në ruajtjen ose rifitimin e shëndetit (ose në ndodhjen pranë çasteve të fundit), nëpërmjet kryerjes së detyrave të cilat ai mund t'i përmbushë vetë nëse do të ketë forcë,vullnet ose do të zotërojë njohuritë e duhura, dhe në lehtësimin e pjesëmarrjes aktive të tij, për ta ndihmuar të rifitojë pavarësinë e tij sa më shpejt të jetë e mundur".


 Për pacientin, çdo takim me infermieren apo mjekun mund t’i ofroj informacion kurajues, përkrahje apo ngushëllim, dhe  nëse takimi infermier- pacient është jo efektiv– do të pasojë dëshperimi.

Por, sipas studiuesit dhe  psikologut Daniel golemanov, në librin e tij "Inteligjenca emocionale", në kohën tonë pacientët janë më të prirur të dëshpërohen, arsyeja për studiuesin është sepse personeli mjekësor shpesh është i mbingarkuar me shumë detyra në orarin e punës, gjë që ul interesimin e tij për shqetësimet emocionale të  pacientëve.

Autori vazhdon arsyetimin e tij, duke thënë se; në mjekësinë moderne, si rrjedhojë e politikave të institucioneve shendetësore,  kushteve të vështira në mjekësi, dhe presionit të vazhdueshëm nga administrata, gjerat sa vijnë dhe rëndohen. Kjo ka bërë që personeli mjekësor të përqëndrohet kryesisht vetëm në shërimin e sëmundjes dhe plotësimin e dokumentacionit dhe anashkalimin e personit që e mbart sëmundjen

Gjithësesi, për fat të mirë, ka sërisht  infermiere dhe mjekë të cilët me plotë vetëdije ua kushtojnë kohën pacientëve për t’i informuar dhe kurajuar, si dhe në mënyrë profesionale për t’i udhëzuar.
Psikologu thekson se, nëse politikat e institucioneve nuk përmirësojnë shërbimin në këtë drejtim, për të rritur më shumë afërsinë personel shëndetësor- pacient, do rritet kohëzgjatja e sëmundjes dhe pakënaqësia ndaj bluzave të bardha, rrjedhimisht duke zbehur dhe shërimin e plotë. Disa zgjidhje që parashtron autori janë: shtimi i numrit të infermierëve, trajnimet mbi inteligjencën emocionale, futjen e inteligjencës emocionale në kurrikulat e Universitetit etj.

Golemanov konkludon se: Nese shqetësimit emocional toksik të pacientit i shtohen ndjenjat pozitive, si gëzimi dhe qeshja, atëherë shërimi do jetë i afërt edhe në rastet e sëmundjeve në dukje serioze.

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Të jesh a të mos jesh mjek

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Skandaloze: Mjekët e Klinikës Emergjente kujdestarojnë 12 orë por paguhen për 24 orë

Në QKMF dhe Emergjencë (Mjekësi Familjare) shkelen të drejtat e punëtorëve

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia