Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr.Fatmir Salihu: Parafimoza
Parafimoza

Gjatë parafimozës lafsha e penisit është e kthyer, e tërhequr, e ënjtur dhe përcillet me dhimbje. Kjo ndodhë për shkak të tërheqjes së lafshës prapa glans penis, me ç’rast ajo bllokohet dhe nuk mund të kthehet para. Vështirësohet qarkullimi venoz, prandaj përcillet me dhimbje dhe ënjte. Problemi shfaqet tek çunat e moshës 8-12 vjeçare, por edhe tek të rriturit nëse veç ekziston shkallë mesatare e fimozës. Në mënyrë tipike shfaqet gjate ereksionit ose pas kateterizimit.

Menaxhimi

Duhet të provohet kthimi manual urgjent i lëkurës, i cili zakonisht bëhet pa anestezion,  por mund të përdorët 2% lignokaine (asnjëherë të mos përdorët anestetiku i cili përmban adrenalinë) si bllok anestezion ose ndonjë kremë anestetiku 5-10 minuta para manovrimit. Të mos përdorët akull.

Metoda 1

Glans penis dhe indi distal edematoz në drejtim të brazdës e cila ndan corpus penis nga glans penis butësisht të shtrydhet me qëllim të reduktimit të edemës.  Duke përdorur gjel lubrifikues mund të provohet që me gishtat tregues të tërhiqet prepuciumi përmbi glans deri sa me dy gishtat e mëdhenj butësisht të shtypet glans penis.
Medota 2

• Një pjesë e glans penis të mbahet në grushtin e njërës dorë dhe të shtrydhet butësisht. Një shtupe garze ose copë tekstili e butë e ftohtë do te ndihmoje për arritur një kontroll të mirë.
• Të ushtrohet shtypje e vazhdueshme deri sa të kaloj edema nën jakën shtrënguese të boshtit të penisit. Pastaj lafsha e penisit mund të kthehet mbi glans.

Shënim: nëse këto metoda të thjeshta janë të suksesshme, edukoni pacientin në lidhje me menaxhimin e duhur të lafshës, sepse ky edukim mund te parandalojë ataqet e ardhshme.


Metoda 3

Referimi i menjëhershëm është i domosdoshëm nëse reponimi manual dështon. Në mënyrë emergjente duhet të bëhet një incizion dorzal në jakën shtrënguese nën anestezion lokal ose të përgjithshëm. Incizioni lejon që lafsha të zbresë përpara me ç’rast edhe edema zvogëlohet. Cirkumcizioni (synetimi) duhet të bëhet disa ditë pas qetësimit të inflamacionit.
Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Ikja e mjekëve vazhdon: mbi 150 në këtë vit

Ja sa dënohet falsifikimi i dokumentit zyrtar

Ja sa dënohet puna e detyruar!

Shërimi i ngadalshëm i negativitetit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Kirurgët nuk e ndalin grevën por e pezullojnë deri në muajin maj

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia