Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr.Istref Plakolli: Përdorimi dhe rëndësia e AcetaminofenitTek fëmijët nën moshën dy vjeqare, të cilët kanë konvulsione toniko-klonike me prejardhje febrile dhe kur temperatura trupore është më e madhe se 38°C deri në 40.8°C, atëherë akorduar shoqatës së pediatërve amerikanë, zgjedhja më e mirë momentale edhtë dhënja e analgjetikut Acetaminofen.
Nëse një fëmijë i tillë na vije në Departamentin e Emergjencës me këto simptoma: temperaturë 40.5°C, sulme të gjeneraluzuara toniko-klonike, që përfshijnë ekstremitetet e sipërme, qafën, muskujt e fytyrës, maviosje në buzë me kohë zgjatje jo më shumë se 5 minuta.

Në ekzaminimin e shpejtë emergjent të tensionit arterial 100-50 mmhg, pulsi 120 në minut, frymëmarrje 24 në minut, kerningu dhe bruzhinski mungojnë.

Në heteroanamnezë fëmiju nuk ka patur më parë konvulsione, atëherë zgjedhja më e mirë për trajtimin është analgjetiku Acetaminofen i tretur ne ujë, i cili në mënyrën më të sigurt kontrollon temperaturën, por nëse sulmet zgjasin më shumë se 5 minuta do të ishte i një rëndësie të veqant edhe

Lorazepami intravenoz me veprim të shkurtër.

Konvulsionet febrile janë karakteristike për grupmoshat 12-18 muaj dhe të shkaktuara nga virusët që atakojnë organet respiratore, infeksionet e grykës dhe pas ndonjë vaksinimi eventual me mumps, rubeolë, etj.

Në gjithë këtë kontekst shtrohen para neve edhe opsione tjera të mundshme të menagjimit, por për arsye të skenarit të lartpërshkruar rëndësinë apriore e merr Acetaminofeni dhe Lorazepami.

Opsionet e tjera do të ishin:

1) Një elektroencefalografi nuk do kishte rëndësi të veqantë te konvulsionet febrile, në parashikimin e rekurencave dhe në zhvillimin e tipit të konvulsioneve.

2) Një punkcion lumbal do të bëhej tek fëmijët me moshë mbi 12 muaj në ditën e dytë pas convulzioneve, kur klinicisti nuk do të mund të eliminonte mundësinë e meningjitit.

Kjo është procedurë e rëndë dhe me implikime serioze si vet rreziku i meningjitit.

3) Phenobarbitoni është një antiepileptik i fuqishëm që do të përdorej vetëm për t'i parandaluar rekurencat, por gjykuar në peshën e kundërindikacioneve të tij nuk do të vinte në konsiderim.

4) Acidi Valproik është një antiepileptik, që gjithashtu parandalon rekurencat e konvulsioneve afebrile.

Në këtë rast të përdorimit të tij nuk i përgjigjet mosha, prejardhja e konvulzioneve dhe përdorimi i tij do të implikonte hepatoxicitet.

Dr. Istref Plakolli 


Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Skandaloze: Kujdestaritë e Specializantëve keqpërdoren përsëri

Kush do kujdeset për shëndetin e shqiptarëve, mjekët emigrojnë në Gjermani!

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Njihuni me shkencëtarin shqiptar të neurologjisë në SHBA

Ja sa dënohet mosdhënia e ndihmës mjekësore!

Mjeku australian që kryen ndërhyrje kirurgjikale falas në Kosovë e Shqipëri

Skandaloze: Injeksionet dhe infuzionet që shkruhen në Ordinanca private po administrohen në ambulanta shtetërore

Pasuria milionëshe e politikanëve ndërsa paga e mjekut më e vogël se e shoferit të politikanëve

Kirurgjia, mbreti dhe mbretresha e Mjekësisë

Postimet e fundit

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Isa Haxhiu: Në Fakultetin e Mjekësisë – 300 euro nota 6, 500 euro nota 8 dhe 9, e 1000 euro nota 10!

Kush do kujdeset për shëndetin e shqiptarëve, mjekët emigrojnë në Gjermani!

Kabineti Qeveritar qe 7 muaj pagat me rritje ndërsa mjekëve iu është thënë që të presin ligjin

Skandaloze: Kujdestaritë e Specializantëve keqpërdoren përsëri

Skandaloze: Injeksionet dhe infuzionet që shkruhen në Ordinanca private po administrohen në ambulanta shtetërore

Dhënie enorme e injeksioneve dhe infuzioneve në Qendra të Mjekësisë Familjare

Kirurgjia, mbreti dhe mbretresha e Mjekësisë

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Inf. Luljeta Musliu: Kush tjetër, përveç INFERMIERËVE

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia

Një javë blackout shëndetësor do i mësonte këtij shteti dhe këtij populli se pse është e shenjtë bluza e bardhë...!!!

Mjekët dhe infermierët,çirakë në shtëpi të vetë !

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta