Skip to main content
Protected by Copyscape

Dr.Istref Plakolli: Sindroma Goodpasture

Dr.Istref Plakolli: Sindroma Goodpasture


Dr. Istref Plakolli.

Sindroma Goodpasture është e njohur si sëmundje e membranës bazale glomerulare dhe alveolare.
Edhe pse është më e rrallë si sëmundje, ajo konsiston të jetë e rëndë për faktin se sulmon dy strukturat fundamentale për organizmin, pra në të njejtën kohë veshkët dhe mushkëritë.

Esenca është se brenda përbrenda organizmit krijohen antitrupa, të cilët sulmojnë të ashtuquajturën nënnjësi Alfa 3 të kolagjenit tipi IV. Ndryshe quhen antigjenët Goodpasture (Col 4 A 3 gene).

Goodpasture, sindroma në mënyrë kontinuale shkakton dëmtimin e veshkëve duke sjellur në insuficiencë renale dhe dëmtimin e indit mushkërorë me simptoma të hemoragjisë mushkërore, duke sjellë shpejt në vdekje të pashmangshme.

Sëmundja për herë të parë është përshkruar nga patologu Amerikan Ernest Goodpasture në vitin 1919 dhe prej atëherë mban emërtimin e tij.

Simptomat: Gjendje e sëmurë, humbje peshe, lodhje, ethe, të dridhura dhe dhembje e përgjthshme.
60-80% e të atakuarve nga kjo sindromë preken veshkët dhe mushkritë. 20-40%vetëm veshkët, kurse 10-20% vetëm mushkëritë.

Simptomat me atakim në mushkëri: Kollë, gjak me këlbazë, dhembje gjoksi dhe frymëzënie.
Simptomat me atakim në veshkë: Gjak në urinë, proteina në urinë, ënjëtje në buzë ose fytyrë, ure në gjak dhe hipertension.

Patofiziologjia: Antitrupat specifik atakojnë membranën bazale të alveoleve dhe glomerulit duke aktivizuar kaskadën e komplementit për t'i vrarë qelizat e markuara. Procesi mendohet se është analog me transkriptazën reverse!. Gjithashtu, në proces janë të implikuara edhe T-qelizat me të ashtuquajturin reaksionin hipersenzitiv tipi II.

Diagnoza vendoset me biopsi, zakonisht në veshkë ku do të kërkohen anti GBM specifik.
Trajtimi: Trajtimi madhor është plazmaforeza. Ndërsa trajtimi kyq përfshinë imunosupresorët ciklofosfamid në kombinim me kortikosteroide si prednisoloni. Derisa tek remisionet ka rëndësi të veqant Azathioprina.

Prognoza është shumë e errët, sepse me trajtim të vëmendshëm 80% kanë mbijetesë afër pesë vjet, ku mbi 30% brenda kësaj kohe fitojnë insuficiencën renale. Kurse në mungesë terapie, çdo i atakuar përfundon shpejt nga hemoragjia pulmonare si komplikim madhor.
Moshat karakteristike të atakuara nga kjo sindromë janë 30-40 vjeq.


Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

QKUK dhe Spitalet Rajonale me mungesë të Anesteziologëve

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Kosovë

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Skandaloze: Mjekët e Klinikës Emergjente kujdestarojnë 12 orë por paguhen për 24 orë

Në QKMF dhe Emergjencë (Mjekësi Familjare) shkelen të drejtat e punëtorëve

Ikja e mjekëve nga Kosova dhe mosha mesatare e mjekëve të mbetur në Kosovë

Zbulohet sa është vlera e pagave që marrin infermierët e Kosovës në Gjermani

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Kjo nënë kosovare i krahason mjekët dhe infermierët në Neonatologji me engjëj

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Mjeku shqiptar me 112 punime shkencore dhe gjashtë tekste universitare të publikuara

Dr. Gupta thotë, Askush nuk duhet të vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia