Skip to main content
Protected by Copyscape

Kur duhet dhe kur nuk duhet të shkoni në Emergjencë?

Kur duhet dhe kur nuk duhet të shkoni në Emergjencë?Shkruan: Dr.Rushit Rimanishta

Emergjenca është për raste emergjente apo urgjente. Është për pacientë me smundje apo lëndime aq serioze të cilat po nëse nuk merr përkujdes të shpejtë apo intervenim të shpejtë nga personeli mjeksor, seriozisht të rrezikohet jeta.

Emergjenca nuk është për pacientë me dhimbje koke, me simptoma të gripit, nuk është për pacientë që kan temperaturë të naltë. Nuk është as për pacientë me dhimbje shpine e as të gjymtyrëve. Nuk është as për ata që kan probleme me gjumë.

Qytetarët duhet me ditë kët. Nëse nuk e dijnë, dikush duhet me i informue.
Në vende perendimore, se paku në shumë nga to, qendrat klinike kan krijue sisteme të prioritetit në hymje të emergjencës. P.sh. një möter medicinale me përvojë dhe e specializuar i pret në hymje secilin pacient dhe i merr në pyetje për telashet që kan.

Nëse pacienti ka telashe që rrezikojnë jetën e shënon si prioritet 1 dhe sa ma shpejtë të është e mundur takon mjekët adekuat. Nëse vlerson se shqetsimi është shumë serioz por nuk ka rrezik akut për jetë, pacienti takon mjekët brenda 10-15 minuta dhe shenohet si prioritet 2.
Nëse pacienti ka shqetsime serioze por nuk është rrezik direkt për jetë, motra medicinale e shënon si prioritet 3 dhe pacienti takon mjekët brenda ores. Pacientët nën prioritet 4 mund të presin me orë të tana deri sa mjeku të jet krejtsisht i lirë dhe nuk ka ndonjë punë tepër të rendsishme.
Te gjith pacientët që vijn me shqetsime banale, me aso shqetsime që mund të trajtohen në shtepi të shëndetit, ata presin gjith natën dhe zakonisht në mëngjes u sygjerohet të kërkojnë ndihmë në shtëpi të shëndetit.

Për kët kategori kujdesen që të presin në dhoma të pritjes të cilat nuk jan mjaft të ngrohta dhe me karrike jo ergonomike me qëllim që herën tjeter të mendohen mirë se a kan me kerkue ndihmë prap në emergjencë.

Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon Gazetën Shëndeti dhe kritikën tonë. Ndihmoje Gazetën Shëndeti - Mbështete median e pavarur kombëtare. Bëni donacion ose klikoni në reklama sepse me këtë mundësoni që kjo Gazetë të qëndroj online.


Reklama
loading...
Lexo edhe:

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Ministria e Financave: Pagat e sektorit publik dalin me rritje

Dr.Sami Uka: Grevë? Kundër kujt?

Kirurgët ishin të parët që e kuptuan mashtrimin e madh që po bëhej me ligjin e pagave

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Skandaloze: Shnetëza sulmon Drejtorin e Radiologjisë, Dr.Bujar Gjikollin pa asnjë arsye ose të drejtë ligjore

Ligji për Pagat: Doktorët të premtën në grevë!

A do të dalin pagat me rritje: Vjen përgjigja nga Ministria e Financave

Dr.Arbër Morina: Kirurgët nuk janë në grevë

Ministria e Financave tregon kur do të ekzekutohen pagat me rritje

Mjekët janë me koeficientin më të lartë të inteligjencës

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Basri Sejdiu: Sot fillon zbatimi i Ligjit të ri të Pagave, përfituesit më të mëdhenjë do të jenë profesionistët shëndetësor.

Skriptoret që gjenden afër fakultetit të Mjekësisë po e shkatërrojnë Mjekësinë

Specializantët bëjnë thirrje për mjekët e rinjë që të ikin drejt Gjermanisë

Kryesindikalisti i shëndetësisë: Priten veprime të paparashikueshme nga Sindikatat!

Ministria e Financave: Pagat e sektorit publik dalin me rritje

Dr.Sami Uka: Grevë? Kundër kujt?

Të punosh si Mjek në Kosovë!

Sot mbetëm me turp, ata na thonë “vëllezër e motra”, po ne si i trajtojmë “kosovarët”?

Kirurgët ishin të parët që e kuptuan mashtrimin e madh që po bëhej me ligjin e pagave

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor

Sjelljet e pacientëve në të shtetit dhe në privat