Skip to main content
Protected by Copyscape

Çka është leukemia?


Cilat mosha i prek më shumë leukemia?

Ku paraqitet më shumë leukemia te meshkujt te femrat?

Leukemia kanceri i gjakut shumëherë mendohet si sëmundje vetëm e fëmijëve, por në fakt leukemia prek më shumë të rriturit, kurse zakonisht paraqitet më shumë te meshkujt sesa te femrat.


A mund të parandalohet leukemia?


A ka ndonjë mënyrë që e parandalon leukeminë?


Në fakt nuk ka asnjë mënyrë e cila ndihmon në parandalimin e leukemisë.Si shkaktohet Leukemia? Pse shkaktohet Leukemia?

Leukemia është kanceri i qelizave të gjakut, që shkaktohet si pasojë rritjes së numrit të qelizave të bardha të gjakut leukociteve në trup.


Si shkaktohet Leukemia apo kush e shkakton Leukeminë?


Gjaku posedon ka tri lloje të qelizave: qelizat e bardha të gjakut që i luftojnë infeksionet, qelizat e kuqe të gjakut që e transportojnë oksigjenin dhe trombocitet të cilat ndihmojnë në ndaljen e gjakderdhjes dhe parandalojnë gjakun të trashet.


Sa qeliza prodhohen çdo ditë në trupin e njeriut dhe çka janë shumica prej tyre?


Cilat qeliza prodhohen me shumicë gjatë leukemisë?


Çdo ditë në trupin e njeriut prodhohen miliarda qeliza të reja të gjakut – shumica prej të cilave janë qeliza të kuqe të gjakut. Por kur keni leukemi, trupi juaj prodhon më shumë qeliza të bardha të gjakut leukocite sesa që duhet sesa nevojitet transmeton Gazeta Shëndeti.


Sa lloje të qelizave të bardha leukociteve ekzistojnë?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të qelizave të bardha të gjakut: qelizat lipoide dhe qelizat mieloide.


Leukemia mund të shkaktohet paraqitet në secilin lloj tip të këtyre dyjave.


Çka konsiderohen qelizat e leukemisë?

A mund t'a luftojnë infeksionin qelizat e leukemisë?


Këto qelizaleukemisë konsiderohen qeliza të pamaturuara apo të papjekura dhe nuk mund ta luftojnë infeksionin në mënyrën efikase sikurse që e luftojnë qelizat e bardha të gjakut të cilat janë normale.


Çka ndikojnë qelizat e pamaturuara leukocitet e papjekura?


Për shkak se ka shumë nga këto qeliza të cilat janë të papjekura apo të pamaturuara, ato fillojnë të ndikojnë në mënyrën se si funksionojne shumica e organeve kryesore të organizmit trupit.


Ça ndodh në leukemi me trombocitet, eritrocitet, leukocitet dhe cilat funksione dëmtohen?


Si pasojë e kësaj nuk do të ketë më mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjenin, nuk do të ketë mjaftueshëm trombocite për të ndaluar gjakderdhjen, nuk do të ketë mjaftueshëm qeliza normale të bardha të gjakut për t'i luftuar infeksionet.


Çka shkaktohet tjetër përveç infeksioneve në leukemi?

Përveç infeksioneve të ndryshme, kjo dukuri mund të shkaktojë sëmundje tjera si anemia dhe gjakderdhja spontane.


Cilat janë llojet e leukemisë ?


Leukemia mund të ndahet në dy mënyra:

a) Duke u bazuar në sa shpejt zhvillohet dhe keqësohet

b) Duke u bazuar në cilin lloj të qelizave të gjakut është e përfshirë (pra zakonisht në lipoide mieloide).


Si ndahet leukemia cilat janë llojet e leukemisë?


Këto lloje të leukemisë ndahen në dy kategori: leukemi akute dhe leukemi kronike.


Kur paraqitet Leukemia akute?

A paraqitet përkeqësimi i gjendjes shëndetësore te leukemia akute?

1. Leukemia akute paraqitet apo shkaktohet kur shumica e qelizave anormale të gjakut qëndrojnë të papjekura dhe nuk mund t'i kryejnë realizojnë funksionet normale të tyre. Pra paraqitet shumë shpejt përkeqësimi i gjendjes shëndetësore.


Kur paraqitet Leukemia kronike?

A paraqitet përkeqësimi i gjendjes shëndetësore te leukemia kronike ngadalë shpejtë?


2. Leukemia kronike paraqitet kur ekzistojnë janë disa qeliza të papjekura, por tjerat qeliza janë normale dhe mund të kemi funksionim normal të tyre. Kjo do të thotë se gjendja shëndetësore keqësohet, por keqësimi paraqitet më ngadalë.


Cilat janë shkaktarët e leukemisë?


Shkaktarët e leukemisë


Kush e shkakton leukeminë?


Akoma nuk e kemi njohurinë e duhur se kush e shkakton leukeminë. Njerëzit të cilët diagnostikohen me leukemi kanë disa kromozome jonormale, por mund të themi se kromozomet nuk janë shkaktarë të leukemisë.


Përderisa leukemia nuk mund të parandalohet, mund të jetë e mundshme se disa gjëra në ambientin tuaj mund ta shkaktojnë zhvillimin e saj.


Çka ndodh nëse jeni duhanpirës? A zhvillohet leukemia?


A është e ndërlidhur leukemia me ekspozim ndaj rrezatimit dhe kimikateve?


P.sh., nëse jeni duhanpirës, ju jeni më të prirë për disa lloje të leukemisë sesa ata që nuk janë duhanpirës. Leukemia gjithashtu është e ndërlidhur me sasi të larta të ekspozimit të rrezatimeve, dhe disa kimikaleve të caktuara.


A e shkakton rrezatimi dhe kimioterapia leukeminë?

A ndërlidhet rrezatimi, kimioterapia dhe leukemia?


Disa lloje të kimioterapisë dhe terapisë me rrezatime të cilat shfrytëzohen për të trajtuar llojet e ndryshme të kancerit, në fakt mund ta shkaktojnë leukeminë.


Zhvillimi i leukemisë a varet nga barnat që përdoren gjatë kimioterapisë?


Mundësitë për ta zhvilluar leukeminë varen nga llojet e ilaçeve barnave të kimioterapisë që përdoren.


A është historia e shëndetit familjar faktor rreziku për leukemi? A trashëgohet Leukemia?


Historia e shëndetit familjar është gjithashtu faktor rreziku për leukemi. P.sh., nëse një binjak identik diagnostikohet me një lloj të caktuar të leukemisë, mundësitë janë 20 për qind që edhe binjaku tjetër të diagnostikohet brenda një viti me leukemi./Gazeta Shëndeti
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit

Postime e popullarizuara gjatë një jave

Në QKMF-në e Gjakovës mund të shihni gjithçka madje edhe gjoks të ekspozuar

Dr.Arbër Kutllovci reagon për sulmin ndaj mjekut specializant Dr.Endrit Shala

Drejtori i QKMF-së së Lipjanit, e tregon të vërtetën e videos, ku një e moshuar priste për ndihmë mjekësore

Sjelljet e pacientëve në të shtetit dhe në privat

Ja sa orë duhet të presin pacientët mjekun në vendet tjera në botë

Shoqëruesi i pacientit: Doktor e kam një rast urgjent - nuk po ka apetit!

Dr.Leonard Bytyçi demanton shkrimet kundër Kardiokirurgjisë

Ja sa është paga e mjekëve në Suedi!

Vendimi i qeverisë: Dyfish bonus për mjekët që pranojnë të punojnë në rrethe

Doktorët që braktisën vendin, të kënaqur me kushtet në Gjermani

Postime e popullarizuara gjatë një muaji

Në QKMF-në e Gjakovës mund të shihni gjithçka madje edhe gjoks të ekspozuar

Dr.Arbër Kutllovci reagon për sulmin ndaj mjekut specializant Dr.Endrit Shala

Alarmante: 2 mjekë Emergjentë dhe një Kirurg braktisin Spitalin Rajonal të Mitrovicës

Kirurgët vazhdojnë t'a braktisin QKUK-në - kësaj here dy përnjëherë

Drejtori i QKMF-së së Lipjanit, e tregon të vërtetën e videos, ku një e moshuar priste për ndihmë mjekësore

Sjelljet e pacientëve në të shtetit dhe në privat

Ja sa orë duhet të presin pacientët mjekun në vendet tjera në botë

Dalin pagat e dhjetorit, tronditen mësuesit, mjekët e policët

Shoqëruesi i pacientit: Doktor e kam një rast urgjent - nuk po ka apetit!

Dr.Hamëz Berisha: Mandej po thojnë rrini në Kosovë!!!!!!!

Postime e popullarizuara që nga fillimi

6 arsye për të mos studiuar Mjekësinë

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

Skandaloze: Në Emergjencën e QKUK-së hapen raporte për kontrollë pa udhëzimin e mjekut

Studim: Vitamina C në doza të larta shkatërron tërësisht kancerin

Pagat vjetore të Presidentit, Kryeministrit, Kirurgut, Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në vendet e ndryshme të botës

Ja deklarata bombastike e Profesorit Afrim Blyta

Sjelljet e pacientëve në të shtetit dhe në privat

Dr. Leonard Bytyçi reagon ndaj postimit të Adriatik Kelmendit

Klinika ku punojnë 7 shqiptarë të Kosovës, ndër 10 klinikat më të mira në Gjermani për trajtimin e infarktit trunor